Полезни съвети

Полезно

Месото на птиците в сравнение с месото на млекопитаещите животни има много по-малко съединителна тъкан. То е по-крехко. Мазнината се намира предимно под кожата и около вътрешните органи. Пилешкото месо съдържа 15-18% белтъчини, а мазнините са едва 4%, при това с най-добър баланс от наситени и ненаситени мастни киселини. Това го прави особено подходящо за диетично хранене при затлъстяване, сърдечни заболявания, атеросклероза и др.

Богато е на мастноразтворимите витамини А, D и Е, както и на витамини от групата В, а също и на ценни минерални вещества като желязо и фосфор. Минералният състав на птичето месо не отстъпва на месото от млекопитаещите. Пилешкото месо съдържа 3 пъти повече желязо и е по-богато на сяра и фосфор. Птичето месо е важен източник на витамини от групата В, особено на витамин В12, фолиева киселина и витамин РР. Вътрешните органи съдържат повече витамин А, отколкото подкожната мазнина. Мазнините от птици са богати на наситени мастни киселини, което ги прави биологично активни. Те имат ниска температура на топене и много добра усвояемост. Тъй като е много бедно на съединителна тъкан (сухожилия), което го прави лесно смилаемо, птичето месо е предпочитана диетична храна при заболявания на храносмилателните органи. Подходящо е и за деца – не претоварва неукрепналата им храносмилателна система. Консумацията на птиче месо вечер е гаранция за спокоен сън. Бульоните и супите от птиче месо и дреболии засилват стомашната секреция и подобряват храносмилането. Изброените качества правят месото от птици предпочитана и полезна храна за деца и възрастни, както и за болни, които се възстановяват след операция или изтощителни заболявания.

Пилешко месо/бутче в 100 гр съдържа 119 cKal, 4 гр мазнини, 20 гр белтъчини. Качественото пиле се познава по твърдото месо, опънатата кожа и мускулестите бутчета. Жълтите на цвят пилета са отглеждани с царевица.

Практични съвети

 • За печене се взема по-тлъсто пиле, отколкото за фрикасе
 • Ако искате да опечете бройлер бързо и добре, разрежете гръдния кош от предната страна надлъжно, извадете гръдната кост и разтворете птицата, без да прекъсвате гръбнака. Тя ще добие силуета на жаба. Запечете на фурна или на грил.
 • Пиле на грил се изпича най-добре, като вратата на фурничката се остави отворена.
 • За да остане крехко пилешкото месо, което се приготвя на фурна, то не се осолява предварително, а след като се извади от фурната (още горещо).
 • Печеното пиле става по-вкусно, ако вътре се пъхнат няколко клончета естрагон. При печене на пиле никога не се прибавя вода, собственият сок му е достатъчен. Ако сокът е безцветен, значи пилето е опечено. Ако е розов, значи има още да се пече.
 • За печените кокошки – дори по-старите и жилави птици стават крехки и вкусни, ако преди печенето се натрият със смес от 3-4 супени лъжици масло, 2 супени лъжици лимонов сок и 2-3 скълцани скилидки чесън. Съотношението е за килограм месо.
 • Препоръчително е пилето за печене да се намаже отвътре и отвън със смес от 2-3 супени лъжици разтопено краве масло, 2 лъжици лимонов сок и 2 скилидки стрит чесън.
 • Пилешкото месо става много по-ароматно, ако, когато приготвяте цяло пиле, го натриете хубаво с лимон.
 • Бялото месо от птици ще стане много по-крехко, ако го оставите да престои за няколко часа в прясно мляко, преди да го сготвите.
 • Когато приготвяте руло от кайма или месо, можете да сложите каймата върху намаслен лист алуминиево фолио и така ще го завиете много по-лесно.
 • Ако желаете да имате силна пилешка супа, месото трябва да почне да се вари в студена вода, за да може огънят да извлече постепенно всички сокове.
 • Когато готвите фрикасе, не отделяйте филето от скелета, а нарежете ребрата. Филетата, сготвени заедно с костите, стават по-ароматни. Махнете костите непосредствено преди поднасяне.
 • Месото за шницели трябва да е от плешката или от филето. Нарежете го на тънки филийки, напречно на мускула.
 • Начукайте всеки шницел, натрийте го от двете страни с черен пипер и горчица и го натопете в разтопено краве масло.
 • Сложете ги в хладилника в затворен съд. След 2-3 часа изпържете шницелите.
 • Когато ядете пилешко, а холестеролът ви е висок, отстранявайте кожата, която съдържа много мазнини.